Abans d’entrar en matèria m’agradaria deixar clar que per comprar pinso de millor qualitat no vol dir que tingui que ser el pinso més car ni un pinso que surti a televisió.

Veient que cada vegada són més els propietaris de animals de companyia es preocupen de donar una bona alimentació al seu animal de companyia, aquest post us servirà per tenir més informació i millorar el vostre criteri a l’hora de triar un pinso i saber si el que pagues s’ajusta amb el que compres.

Etiquetatge

Per poder triar un bon pinso primer s’ha d’entendre com funciona l’etiquetatge dels productes. Segons la llei de etiquetatge de productes els ingredients han de anar ordenats de major quantitat en primera posició i ordenats de forma decreixent (de més a menys). Les marques no estan obligades a posar percentatges,  si ho posa és un punt a favor per la marca.

Partint d’aquest punt anem a valorar quins han de ser els aliments més adequats en el seu ordre.

En primera posició ha d’anar la proteïna (carns de pollastre, xai, vedella, peix…) en segona posició els carbohidrats (arròs, patata, cereals…) la resta serà aliments que puguin aportar elements vitamínics i minerals de forma natural. Normalment en última posició apareixen les vitamines i altres afegits.

Molt d’ull, algunes marques per evitar que apareguin els cereals per davant de la proteïna el que fan és dividir el concepte en varietats per exemple: blat, gluten de blat, civada, midó de blat…. si ho sumem tot el més probable és que hi hagi més cereals que carn.

Un altre tema és valorar si els cereals són la font de carbohidrats més adequada, ja que els gossos no ho digereixen be i generen moltes al·lèrgies. De fet els pinsos que no porten cereals (grain free) són els més idonis, aquests aporten carbohidrats a través de fecules i llegums . En cas que portin cereal el més adequat i el que millor toleren  és l’arròs molt més digerible i més adequat.

Qualitat de la carn

 

La qualitat de la proteïna és un altre aspecte clau per valorar la qualitat del pinso. Per ordre de major qualitat a menor qualitat aquesta seria la relació:

  • Carn deshidratada de …: és el producte de màxima qualitat, no conte ossos, plomes, peülles, banyes, becs…
  • Farina de …: conte ossos, plomes, peülles, banyes, becs. El problema de la farina és que part de la proteïna d’aquest producte no s’absorbeixen per tant no els hi és útil.
  • Subproducte animal: La pitjor qualitat. No és apte per consum humà, esta fet amb restes d’animals que poden haver estat malalts, en descomposició…

En alguns etiquetatges apareix un percentatge de carn fresca, la qualitat  és molt bona, però s’ha de tenir en compte que conte un 80% d’aigua i una vegada deshidratat la quantitat no és rellevant.

Per altre banda és important que indiqui la especia de la carn: xai, pollastre, salmó… Per exemple genera molts de dubtes quan indica  proteïna d’au deshidratada, ja que no sabem quin au és i normalment això és farina.

Altres nutrients

Actualment podem trobar pinsos que no només es dediquen a aportar energia mitjançant la proteïna, carbohidrats i greixos, sinó que a més contenen altres ingredients com fruites, verdures, llegums, algues que aporten nutrients, vitamines i minerals de forma natural molt útils per la bona salut del vostre animal. D’altres pinsos necessiten de auditius per completar els nutrients necessaris per elaborar un pinso adequat.

Amb el el que hem explicat avui us deixem la foto de dos etiquetatges perquè podeu comparar quin seria un pinso de qualitat i una altre de no tan bona o dubtosa qualitat.